Tekstiviestihuijaukset ovat kiusanneet Suomalaisia muutaman vuoden ajan. Huijausten avulla kuluttaja on erehtynyt siirtymään tekstiviestissä olleen linkin kautta verkkosivulle, jossa on pyydetty asiakasta tunnistautumaan tai kirjautumaan pankkitunnuksilla sivustolla olevaan palveluun. Tekstiviestin lähettäjä ja huijaussivusto vaikuttavat aidoilta. Sivut ovat identtiset varsinaisen sivuston kanssa mutta osoite ei ole. Kun kuluttaja on kirjautunut palveluun pankkitunnuksilla on kuluttajan tilillä tehty laittomia rahansiirtoja rikollisten tileille.
Huijauksen kohteena ovat olleet tahot, joiden palveluissa oletetaan tunnistautumaan palveluun, kuten Tulli, Posti, tai esimerkiksi pankit. Tätä varten Traficom ryhtyi tarjoamaan kotimaisille yrityksille mahdollisuuden suojata oma lähettäjänimensä, jotta rikolliset tahot eivät voi lähettää niiden yritysten nimissä tekstiviestejä. Yritykset ovat aktiivisesti ryhtyneet suojaamaan lähettäjänimensä kuitenkaan ymmärtämättä, mitä kaikkea suojatun lähettäjätunnuksen saaminen tarkoittaa. Kun yritys on saanut Traficomilta päätöksen lähettänimen suojaamisesta, on yrityksen tehtävä lähettäjänimensä käytöstä sopimus kaikkien tekstiviestikumppaniensa kanssa erikseen kolmen kuukauden sisällä suojaamispäätöksestä. Ei riitä, että yritys ilmoittaa suojatusta lähettäjänimestä ainoastaan operaattorille.
Usko tai älä, useat yritykset eivät tiedä edes missä kaikissa tilanteissa heidän suojattua lähettäjänimeään käytetään!
Voi olla tilanne, että markkinointiosasto lähettää tekstiviestejä yhden-, kanta-asiakasjärjestelmä toisen-, toiminnanohjausjärjestelmä kolmannen- ja laskutuskumppani neljännen toimijan kautta. Myöntämisen jälkeen kolmen kuukauden päästä viestit eivät enää mene perille. Kyseessä ei tarvitse edes olla kovin iso yritys, sillä useat pienet – ja keskisuuret yritykset ovat ulkoistaneet palveluitaan siinä missä isot. Edellä mainitun kaltaisen tilanteen selvittämisessä ja saattamisessa kuntoon voi mennä viikkoja ja palvelut kärsivät ja yritykselle syntyy turhaa mainehaittaa. Jokainen toimija tarvitsee oman valtakirjan ja operaattorien pitää kytkeä kaikki toimijat erikseen operaattoriverkkoon lähettäjänimen osalta. Sen lisäksi kytkentä voi tietää kustannuksia per toimija. Kustannukset voivat nousta pahimmassa tapauksessa satoihin euroihin jopa tuhanteen euroon riippuen tilanteesta.
Mikäli yrityksesi toiminta ei edellytä asiakkaasi kirjautumista palveluun pankkitunnuksilla tai maksamista palvelusta, harkitse, haetko suojattua lähettäjänimeä. Tosiasia on, että vain kourallinen yrityksiä tarvitsee suojatun lähettäjänimen. Reagoi mielummin siinä tilanteessa, kun yrityksesi nimellä yritetään tehdä huijaus. Ja siinä tilanteessa kun haet lähettäjänimen suojausta, selvitä etukäteen miten, missä ja kenen kautta lähettäjänimeä käytetään.