Matkapuhelimen käyttäjien huijaaminen lähettämällä huijausviestejä toisen tahon nimissä on kasvanut Suomessa merkittäväksi ongelmaksi, ja useimmat suomalaiset matkapuhelinten käyttäjät ovat saaneet huijausviestejä

matkapuhelimeensa. Tekstiviestin lähettäjätunnus, virallisemmin SMS Sender ID, on tekstiviestin vastaanottajalle näkyvä lähettäjän tunnus. Se korvaa perinteisen puhelinnumeron ja voi olla enintään 11 merkin pituinen, sisältäen vain kirjaimia (a-z) ja numeroita. Rikolliset tahot ovat lähettäneet viestejä käyttämällä suomalaisen yrityksen nimeä tai tuotemerkkiä lähettäjänimenä.

Ongelmaan koitetaan nyt puuttua tarjoamalla mahdollisuus suojata lähettäjänimi. Yritys voi hakea SMS Sender ID -tunnuksen rekisteröintiä Liikenne- ja viestintäministeriön Traficomin verkkosivulla. Rekisteröity tunnus on vuosimaksullinen. Rekisteröimällä tunnuksensa itse, yritys varmistaa nimen tai tuotemerkin parhaan hallinnan.

Yritykset voivat suojata rekisteröidyn nimen, joka tulee olla sama kuin YTJ:ssä olevan organisaation toiminimen, aputoiminimen tai rinnakkaistoiminimen kanssa. Tunnuksen muotovaatimuksen vuoksi yritys voi joutua rekisteröimään uuden aputoiminimen.

Traficom tiedottaa suojatusta lähettäjätunnuksesta operaattoreita, jotka velvoitetaan estämään kaikki SMS-liikenne rekisteröidyllä tunnuksella kolmen kuukauden sisällä suojauksesta. Yritys voi lähettää suojaamallaan tunnuksella tekstiviestejä solmimalla sopimuksen palveluntarjoajan kanssa.

Palaa takaisin »